вторник, 19 июля 2022 г.

Мандрівка в шахове королівство


     

 20 липня  Міжнародний день шахів. "Шах мат!" - цей грізний вислів перською мовою, що означає дослівно "правитель помер", став назвою гри, яка підкорила весь світ, і стала для своїх численних шанувальників справжнісіньким еталоном гнучкості та гостроти розуму, вміння мислити швидко й стратигічно.

      Міжнародний день шахів відзначається з 1966 року. Ініціатива створення такого свята належить Всесвітній шаховій федерації (ФІДЕ). Цього дня під її ігідою проводяться різноманітні тематичні заходи та змагання.



     1 листопада 2011 року Постановою Верховної Ради України, враховуючи вагомі досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, з метою привертання уваги суспільства, органів державної влади і громадських об'єднань до шахового спорту як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популіризація шахів серед молоді, зміцнення міжнародного авторитету України завдяки досягненням шахістів проголошено 20 липня День шахів в Україні.

     Шахи - це інтелектуальний вид спорту з давніми історичними традиціями та потенційними можливостями. Гра в шахи розвиває логічне мислення, просторову уяву, уважність і цілеспрямованість, сприяє покращенню пам'яті, формує витримку та почуття відповідальності за доручену справу, здібність до самоаналізу та самостійного прийняття рішення. Шахи - невід'ємна складова загальнодержавної системи фізичної культури та спорту, спрямована на зміцнення здоров'я, розвиток морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини.

     З цієї нагоди виникла ідея організувати  шахові цікавинки в бібліотеці. Для відвідувачів була запропонована література "Розумна гра в літературі", де можна дізнатися про історію шахової  гри. Унікальність шахової гри в тому, що її можна грати, використовуючи новітні технології не тільки на шахівниці, але й на комп'ютері.











Комментариев нет:

Отправить комментарий