вторник, 21 февраля 2023 г.

Рідна мова - краю батьківського пісня

                                       



     Наше спілкування між собою зрозумілою нам мовою в переважній більшості випадків має для нас величезне значення.  Мова та її наріччя стають не просто засобом комунікації, але й відкривають для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід'ємною частиною її власної особистості. Так створена людина, що рідною зазвичай стає найбільш близька до неї та її душі мова.

     Сьогодні, у міжнародний день рідної мови, свято української мови - одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися наш народ. Як море починається з річки, так українське слово - з писемності. Сучасний світ знає, що державність мови є універсальною формою об'єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни.



     Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без мови рідної народу рідного нема. Захищати і дедалі утверджувати українську мову, як державну - наше спільне завдання.

     До цієї дати в бібліотеці  для учнів 1-4 класів, проведено літературну тусівку "Рідна мова - краю батьківського пісня". Бібліотекір розповіла дітям про виникнення писемності, історію та розвиток рідної української мови, познайомила з мовними традиціями, що сягають сивої давнини, пригадали прислів'я та приказки, позмагалися в промовлянні скоромовок. Присутнім підняли настрій патріотичні поезії про рідну мову, які прозвучали під час заходу. Діти висловлювали свої думки, ділились своїми відчуттями, виказували гордість з того, що є носіями великої мови, яка ввібрала в себе все: сум і радість, гумор і щирість - всі кращі риси, притаманні українському народу.















Комментариев нет:

Отправить комментарий