суббота, 30 марта 2024 г.

Микола Гоголь - геніальний художник слова

 



     Український прозаїк, драматург, поет, критик, публіцист Микола Васильович Гоголь народився 1 квітня 1809 року в селі Великі Сороченці на Полтавщині, який відповідно до сімейних переказів походив із старовинного українського козацького роду і був нащадком відомого козака Остапа Гоголя, що був на прикінці XVII століття гетьманом  Правобережної України.

     У спадщину від батька Микола Васильович отримав літературний дар, втілений у багатьох творах. Український побут і вірування визначили основну тему письменника і надихнули його на написання чудових творів з циклу "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", "Миргород", "Тарас Бульба". Пізніше вийшли "Петербургські повісті", комедія "Ревізор", і поема-роман "Мертві душі", в яких була відображена людська сутність. Твори Миколи Гоголя пронизані гумором, сатирою, лірикою. 

     Саме Микола Гоголь, поряд із Тарасом Шевченком та Іваном Котляревським, пробудив Україну до нового життя. Він воскресив у народній пам'яті козацьку славу, романтику Запорізької Січі, боротьбу за свободу й незалежність. А могутній образ Тараса Бульби навіки став уособленням українського героїзму, мужності і самопожертви.

     Багато творів Миколи Гоголя покладено на музику. За гоголівськими сюжетами написані опери "Сорочинський ярмарок" М.Мусоргського, "Майська ніч", "Ніч перед різдвом" М. Римського-Корсакова, "Черевички" П.Чайковського та інші, це свідчить про те, що сюжети творів письменника цікаві, захоплюючі, мова героїв колоритна, мелодійна.

     До цієї ювілейної дати в нашій бібліотеці підготовлена тематична виставка книг творів письменника. Тут також представлена література про життя та творчих шлях  Миколи Васильовича Гоголя.









Комментариев нет:

Отправить комментарий