среда, 21 апреля 2021 г.

Щоб у житті щастя мати, треба з книжками дружбу тримати

                            



       23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права - свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх тих, хто любить книгу.  Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Зважаючи на те, що в "історичному розумінні книга є найбільш потужним фактором поширення знання і найбільш надійним засобом його збереження" День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книги та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його ідей -  промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.




     Особливістю для книги на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру й нівелювання соціальних проблем: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозуміння і толерантності. ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книги і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації. У світі багато культурного різноманіття, однак саме книга є справжнім вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес.

     Не випадково народ створив про книгу стільки прислів'їв:

     Книга вчить, як на світі жить.

     Хто багато читає, той багато знає.

     Читання - ось краще навчання.

     Книга допоможе в труді - виручить в біді.

     З книгою подружишся - розуму наберешся.

     Книга - твій друг, без неї, як без рук.

     Відсвяткуйте цей день разом з Артелярщинською сільською бібліотекою за допомогою онлайн-виставки "Книго моя! Мудрість твоя збагачує наші серця", а також придбавши книжку і підтримавши українського видавця, або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.

 



Комментариев нет:

Отправить комментарий