четверг, 22 апреля 2021 г.

Чорна трагедія на кольоровій землі

                           

                                     Мла чорнобильська сліпа,

                                     Наче так у світі треба...

                                    На калині соловей

                                    Цілу ніч ридав до неба.

                                    Облітають літо і літа

                                    Золотом чорнобильського плоду,

                                    Стронцієвим смутком обліта

                                   Дерево вкраїнського народу




                  Весна... Чорнобиль... Ту мирну весняну,  українську ніч на берегах Прип'яті люди ніколи не забудуть. Вона була, як зараз усім здається, найтихішою і найтеплішою, і ніщо не сповіщало про біду. Проте в ту саму ніч з 25 на 26 квітня, коли всі спали безтурботним сном, відлік часу став уже не мирним, а бойовим і аварійним. Відлік пішов на хвилини і сикунди. О першій годині 23 хвилини над ІY реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум'я, це сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства - аварія на Чорнобильській АЕ, яка призвела до радіоактивного опромінення великої кількості людей, забруднення води та значних територій, вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом невідомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління.



     Час пливе невпинно. Спливають роки, сплітаючись у десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії залишається найбільшим горем для нас українців. Минуло 35 років з моменту аварії на Чорнобильській електростанції. Голоси Чорнобиля, катастрофи ніколи не зітруться з людської історії, не згаснуть у віках. Низка подій, що послідували після вибуху 4-го реактора Чорнобильської АС, змінила хід розвитку земної цивілізації, перекроїла карту планети і життя мільярдів людей, перевернула їх уявлення про світ. Все це відбувається в загадковій і дивовижній зоні  Чорнобиля - покинутій людьми, але багатій своєю історією, технічними пам'ятниками і буйною, незвичайною природою.



     У цей день відзначають День Чорнобильської трагедії. Люди вшановують пам'ять загиблих під час трагедії, згадують про героїзм пожежників, експлуатаційного персоналу станції, військовослужбовців, будівельників, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Серед тих, хто своєю мужністю відвернув перетворення на зону відчуження свого рідного краю, жителі Артелярщинської громади  Визір С.І., Саєнко С.І., Ткаленко В.І. Наш земний уклін, одвічна вдячність усім, хто ризикуючи своїм здоров'ям і життям за ради нас  брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Священна пам'ять тим, хто поклав своє життя.




 Артелярщинська сільська бібліотека щороку приєднується до відзначення цієї дати. Кожен рік проводяться зустрічі з ліквідаторами аварії, але в цьому році враховуючи карантинні обмеження  до уваги читачів пропонується виставка-інсталяція "Нехай чорнобильська біда остання буде на планеті" Ця трагедія увійде в історію, в усі хроніки людства, як невигойна рана на тілі України. Увесь цей жах відгукнувся болем у серцях мільйонів людей



Комментариев нет:

Отправить комментарий