пятница, 12 мая 2023 г.

Люблю тебе, матусенько єдина!

 



                                                                      Якщо говорити між нами,

                                                                      То все починається з мами.

                                                                      І казочка перша у світі,

                                                                      І сонячна подорож в літо.

                                                                                    (М.Пономаренко)

     Свято Матері почали люди відзначати не так уже й давно. А було це так. Анна Джарвіс, у 1910 році запропонувала Свято Матері у Фінляндії. Бо мати - найрідніша людина для кожного, від матері починається життя. Люди з радістю підтримали її і почали відзначати це свято у багатьох країнах світу. А в 1928 році українки з діаспори в Канаді теж почали святкувати День Матері. І лише після цього свято прийшло в Україну і гарно прижилось. Та вже у 1939 році його, на жаль, заборонили відзначати. І лише тепер, у наші дні, коли Україна здобула незалежність, до нас знову прийшло це чудове свято. Щасливі ми, що воно прийшло, нарешті і на нашу землю.  Щоб повернути людям у їхні серця любов і доброту, ласку і тепло, милосердя і світло. Бо від матері у народу його коріння і життя.  Хай вічно живуть наші мами, а діти, завжди залишаються перед ними в боргу. Тому сьогодні відзначаємо свято Матері, щоб кожна мати відчула любов і ніжність, доброту і ласку синів і дочок.



     Мама - основа всіх основ. Вона - корінь життя, берегиня роду людського, вона та квітка, промінь якої ніколи не в'яне, а розцвітає з плином літ усе ясніше. Не дарма ми кажемо: мати-Вітчизна, Ненька-Україна. Мама. мамочка. матуся... Скільки ніжності, тепла і любові у цьому слові, що називає людину, яка для всіх найрідніша, найдорожча, найближча.

      Вона народжує і виховує дитину, плекає, оберігає від біди і горя. Мама турбується увесь вік за дитину, проймається її болем на відстані. Слово "мама" росте з нами тихо, як тихо ростуть дерева, сходить сонце, розцвітає квітка, як тихо світить веселка і гладить по голівці рідна рука. Мамині очі супроводжують дітей у далеких життєвих мандрах. Материнська ласка гріє нас крізь усе життя. Любов до матері - це святе почуття. Немає вищої любові за материнську.



     Для формування уявлення про призначення жінки (жінки-матері, берегині домашнього вогнища, збереження родинних традицій, джерело ніжності, любові й краси), формування духовно-моральних цінностей, бережливого відношення до близьких і рідних людей, відчуття поваги, любові і вдячності до матерів в Артелярщинській бібліотеці була  проведена хвилина поваги "Я перед нею помолюсь, як перед образо святим". 

                                                                                





                                                

     

Комментариев нет:

Отправить комментарий