среда, 21 февраля 2024 г.

Солов'їна, колискова, хай єднає усіх мова

 

                                             Мовознавча хвилина



                                          Ой, яка чудова, світла і багата

                                          Українська мова,

                                           Мова мами й тата!

                                           Мова мами й тата, діда і бабусі.

                                          Знаю її добре, ще краще навчуся!

                                             (Марійка Підгірянка)

     Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.



     Міжнародний день рідної мови покликаний спонукати уряди й населення всіх країн захищати й розвивати мову кожного народу, що існує на планеті. Ця всесвітня подія відзначається щороку 21 лютого, а засновницею свята виступила ЮНЕСКО. Своєю особливою мовою будь-яка етнічна спільнота завжди відрізняється з-поміж інших. Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематервального культурного спадку. 


                10 цікавих фактів про українську мову

    1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

     2. За лексичним запасом найближчою до української мови є білоруська - 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно). "До речі, якщо порівняти фонетику і граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11", - кажуть експерти.

     3. В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких - кличний.

     4. У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слово "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.

     5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: проста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української до середини ХІХ століття була назва "руська мова".

     6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П".

     7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера "Ф".

     8. Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнеба, круговид, кругогляд, видноколо, небокрай, овид.

     9. Назви всіх дитинчат тварин є  іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

     10. Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово "вороги" може звучати як "Вороженьки".

     До Міжнародного дня рідної мови в Артелярщинській бібліотеці для молодших користувачів та широкого кола читачів була проведена мовознавча хвилина "Солов'їна, колискова, хай єднає усіх мова", а також була представлена книжкова виставка "Українська мова, наче ясне сонце, заглядає в кожен дім, у кожне віконце".

















Комментариев нет:

Отправить комментарий