четверг, 20 октября 2022 г.

Провісник української конституційної державності

 

     21 жовтня виповнюється 350 років від дня народження українського політичного, державного та військового діяча, гетьмана Пилипа Орлика (1672-1742 рр.). Пилип Орлик - державний і політичний діяч, дипломат, полководець, публіцист, поет - належить до найбільш яскравих постатей не лише української, а й загалом європейської історії першої половини ХVІІІ ст.

   

     



      Народився Пилип Орлик в с. Косуті Ошмянського повіту неподалік Вільно. Він закінчив Києво-Могилянську академію і завдяки блискучим здібностям та глибоким знанням швидко досяг визнання.

     З 1707 року, у віці 34 роки, він був генеральним писарем Війська Запорозького та найближчим соратником гетьмана Івана Мазепи, а після його смерті став гетьманом Війська Запорозького Правобережної України й автором першої Конституції України, відомої як "Конституція Пилипа Орлика" (1710).

     Конституція обмежувала привілеї гетьмана та старшини, вирівнювала козаків у правах, зберігаючи при цьому окремий статус запорожців. Окрім того, передбачала політичну незалежність України від Московії та розбудову незалежної української Церкви.




     Його витончений розум і дипломатичний хист, вишукані манери та незрівняний стиль публіциста викликали захоплення у європейської політичної та мистецької еліти. Головною метою свого життя гетьман Орлик вбачав незалежність і єдність України, мир і розвиток держави.

     До останніх своїх днів великий гетьман невтомно шукав підтримку української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану, Саксонії, Прусії, привертав їхню увагу до трагічнолї долі рідної країни, розділеної між зажерливими сусідами.

     Помер Пилип Орлик 1742 року. Похованийнайімовірніше в Яссах у Румунії, заживши собі слави великого поборника української ідеї. Він помер нескорений, непереможний у своєму палкому бажанні утвердити українську державу.

     До уваги читачів бібліотеки преставлена історична виставка "Провісник української конституційної державності", де можна більш детально ознайомитися  з  життям  гетьмана Пилипа Орлика.







Комментариев нет:

Отправить комментарий