суббота, 2 марта 2024 г.

Уклін рідній землі

                                                   Виставка однієї книги




     4 березня 1929 року в селі Шилівка Зіньківського району народився Тютюнник Федір Григорович, двоюрідний небіж Григорія і Григора Тютюнників. Закінчивши Шилівську семирічку, пішов навчатися у Зіньківську середню школу №1, після школи відразу вступив до Київського, а потім перевівся до Харківського політехнічного інституту, який закінчив у 1954 році. Спеціальність за освітою у Федора Григоровича - інженер по хімічному устаткуванню. 

     Але так склалася доля, що потяг до творення, дух творчості став провідним у його житті. У1964 році новелою "Кура" Федір Тютюнник дебютував на сторінках газети "Літературна Україна". А потім були публікації в журналах "Дніпро", "Вітчизна", "Ранок", "Літературна Україна" під псевдонімом Лісовий.

     У 1967 році виходить перша збірка оповідань "Співуче джерело". А в 1968 році він став членом Спілки письменників України. Великою популярністю серед читачів користуються збірки новел "Співуче джерело"(1967), "Зелений легіт"(1970), "Осінь пахне криницею"(1973), та інші, які видавалися не лише українською а й іншими мовами. У цьому ж році Федір Григорович став лауреатом обласної премії П. Артеменка за збірку повістей та оповідань "Осінь пахне криницею".

     Основні мотиви і характерні риси творчості Федора Тютюнника - любов до рідного краю, тривога за долю села, тісне поєднання реального і повсякденного з легендарним. Особливе ставлення у письменника до зображення природи - вона змальовується лірично-трепетно. Образи сучасників-земляків колоритні, горді, сильні, з уставленими звичками і твердими переконаннями. Творам притаманний народний іскроментний, тонкий і щирий гумор.

     Ще одна грань творчості Федора Тютюнника - краєзнавство. Був членом редакційної групи з написання історії Зіньківщини. Його рукопис про рідне село було покладено у основу надрукованого уже після  смерті письменника літопису Шилівки.

     В день свого 74-річчя життя Федора Тютюнника трагічно перервалось - письменник загинув під колесами авто на вулиці рідного села.

     У книжковому  фонді Артелярщинської бібліотеки нажаль є тільки одна книга письменника-земляка  - "Перепелині дзвони", з якою ознайомитися  запрошую до нашої  книгозбірні.





Комментариев нет:

Отправить комментарий